Sevärdheter

Teror
Byn Teror är mest känd för det som hände här år 1481, då Madonnan uppenbarade sig i ett pinjeträd som växte intill kyrkan. Det gav upphov till en kult kring Nuestra Señora del Pino och 1767 invigdes den kyrka som vi ser idag. Själva madonnabilden kan te sig märkligt diskret i sin överdådiga silverinramning, men det är bara början. Ett besök i skattkammaren visar på de ytterligare rikedomar som samlats kring det som idag är öns skyddshelgon. Men kyrkan är bara en del av Terors attraktion. Själva byn sägs vara en av Gran Canarias vackraste med sin välbevarade arkitektur och den är väl värd ett besök både för resan dit och för sin egen skull. Från Playa del Inglés kör man enklast vägen mot Fataga, nr CG-60, och fortsätter sedan via San Mateo till Teror. Då kör man dessutom genom Fataga-dalen, mellan Roque Nueblo och Pico des Nieves, genom pinjeskogar, förbi palmlundar och över de solstekta berg som bildar sydsidan av Gran Canarias centrala bergsmassiv. Det tar ca en och en halv timme från Playa del Inglés och det är ansträngande körning på de smala och krokiga, men utmärkta, vägarna. Det är enklast att köra motorvägen via Las Palmas tillbaka.

Ingenio
Ingenio ligger inte långt från motorvägen mellan Playa del Inglés och Las Palmas. Från Playa del Inglés, åk mot Las Palmas och ta av på GC-100 mot Agüimes, kör sedan vidare mot Ingenio. Är du intresserad av hantverk är det hit du skall åka, för här vårdar man öns hantverkstraditioner i öns största handarbetscentrum, Museo de Piedra.

Las Palmas
I Las Palmas hittar du det mesta. Shoppingen är den bästa på Gran Canaria, med El Corte Inglés, Mango, Zara och en uppsjö av större och mindre butiker att välja mellan. När fötterna börjar bli trötta och ett uppfriskande bad är det enda som hjälper, har du hela Las Canteras-stranden att ta till. 

Förutom kommersen är Las Palmas även öns kulturella centrum, med flera museer och evenemang, som operafestivalen i maj, karnevalen i februari och Catalinaparken, där det ofta ställs till med mer eller mindre improviserade föreställningar. 

Las Palmas har en fulltalig filharmonisk orkester som ger konserter i auditoriet Alfredo Kraus, ofta på fredagar. I staden spelar även Las Palmas musikkår på olika ställen. Olika slags konserter, teater- och musikevenemang ges också på den nyrenoverade stadsteatern Perez Galdos i närheten av den gamla stadsdelen Vegueta.

Internationella musikfestivaler med olika teman, t.ex. klassisk, jazz och gitarrmusik, avlöser varandra. Det ges ca 15 föreställningar av de mest kända operorna på auditoriet Alfredo Kraus. Därutöver har du klassiska konserter med fri entré i Santo Domingokyrkan.

Information får du i Turistbyråkiosken i Catalinaparken.

MUSEER
Casa Museo Colon
Columbusmuseet var på 1400-talet guvernörens residens och Columbus hemvist när han besökte ön. Calle de Colon 1. Vegueta. Telefon 928 312 384. Måndag-Lördag kl. 10.00-18.00, söndag kl. 10.00-15.00. 

Museo Canario
För dig om vill veta mer om öns spännande ursprungsbefolkning. Det finns även en stor samling kranier från Cromagnon-tiden. Calle Doctor Chil 25. Telefon 928 336 800. Måndag-fredag kl. 10.00-20.00, lördag-söndag kl. 10.00-14.00.

Casa Museo de Pérez Galdos
Författaren Perez Galdos skrivarlya är bevarad för framtiden. Calle Cano 6. Telefon 928 366 976. Tisdag-söndag kl. 10.00-18.00. Fritt inträde. 

Centro Atlantico de Arte Moderno
(CAAM), är ett av stadens stora konstcentrum. Beläget i ett vackert välbevarat hus från 1800-talet. Calle Balcones 11. Telefon 928 311 824. Tisdag-lördag kl. 10.00-21.00, söndag kl. 10.00-14.00. Fritt inträde.

Museo Diocesano de Arte Sacro
Ligger i Katedralen Santa Ana från 1500-talet. Här kan man studera skisser från de olika skeenden då katedralen uppfördes och titta på religiösa skulpturer. Man kan också gå in i den fantastiskt pampiga katedralen och se sig omkring. Från ett av katedralens torn kan man beundra utsikten över torget och den gamla stadsdelen. Ingång från Espiritu Santo. Måndag-Lördag kl. 10.00-16.30.

Museo Elder de la Ciencia y la Tecnologia
Ett familjevänligt interaktivt tekniskt och vetenskapsmuseum. Catalinaparken. Telefon 828 011 828. Tisdag-söndag kl. 10.00-20.00.

Pueblo Canario 
Ett hembygdsmuseum uppfört som en typisk kanarisk by med kanarisk folkmusik, dans och hantverk. Söndagar mellan kl. 11.30 och 13.00. 

Auditorio Alfredo Kraus
Stadens konserthus som även har föreläsningssalar. En vacker modernistisk byggnad belägen i ena änden av Las Canteras, La Cicer. Biljetter till de olika evenemangen köps på plats, måndag-fredag kl. 16.00-21.00. Om det ges konsert på söndagen är det öppet från kl. 10.00.

Teatro Perez Galdos
En nyrenoverad stadsteater i den gamla delen av staden som bjuder på ett varierat program.