Shopping

Prisnivåerna på Gran Canaria är generellt lite lägre än i Sverige, då det är ett frihandelsområde med mycket låg moms. Det kan vara värt att kika lite extra på skor, väskor, parfym, kosmetik, elektronik, tobak, alkohol och märkesartiklar. Guld och silver är inte speciellt billigt, men det kan vara värt att köpa smycken som kräver många arbetstimmar, då arbetskraften är billigare här. Pärlkedjor och smycken av kända designers är betydligt billigare än hemma, liksom märkesklockor och pennor.

På Gran Canaria finns en del shoppingcenter som i de flesta fall har öppet hela dagen, i alla fall till 20:00. Kvalité och utbud kan variera en hel del och det är viktigt att komma ihåg att alla shoppingcenter inte är så som vi är vana vid i Skandinavien.

På spanska kallas shoppingcenter för ’Centro comercial’ eller kommersiellt center och kan bestå av butiker, restauranger, barer, nattklubbar med mera.

För att få den bästa shoppingupplevelsen har vi här nedanför listat några platser och områden som erbjuder er bra och trevlig shopping:

Atlántico:
Ligger längst med motorvägen i staden Vecindario, inte så långt från flygplatsen. Här finns internationella butiker och restauranger. De har öppet måndag till lördag 10:00-22:00 samt några få söndagar under året. Restaurangerna har öppet till 23:30. Du hittar mer information här.

El Mirador:
Ligger norr om Telde längst med motorvägen och erbjuder ett brett utbud av både butiker och restauranger. De har öppet måndag till lördag kl. 10.00 – 22:00 samt några få söndagar under året. Du hittar mer information här.

El Tablero:
Ligger vid Playa del Inglés på den norra sidan av motorvägen. Där finns det ett mindre utbud av butiker och restauranger. De har öppet alla dagar mellan 10:00-22:00 och restaurangerna har öppet till midnatt. Du hittar mer information här.

Las Arenas:
Ligger i Las Palmas vid den sydliga delen av Las Canteras-stranden. Här hittar du ett av de största utbuden när det kommer till shopping på Gran Canaria. De har öppet måndag till lördag 10:00-22:00. På söndagar är öppettiderna 10:00-21:00 och restaurangerna har öppet till 01:00. Du hittar mer information här.

Las Terrazas:
Ligger mitt emot shoppingcentret El Mirador, på andra sidan motorvägen. Detta shoppingcenter är mer en ”outlet” jämfört med de andra shoppingcentren på ön. Här brukar man kunna hitta varor till bra priser. Här finns både butiker och restauranger. Du hittar mer information här

Los Alisios:
Ligger i utkanten av Las Palmas i området Tamaraceite, inte långt ifrån fotbollslaget UD Las Palmas stadion. Los Alisios är ett av de senaste tillskotten till shoppingcenter på ön och här finns brett utbud av butiker, restauranger samt biograf. De har öppet måndag till lördag mellan 10:00-22:00 samt några få söndagar under året. Restauranger och biograf har öppet varje dag till midnatt. Du hittar mer information här

Undgå att bli lurad 
På Gran Canaria är det billigt att köpa elektronik, exempelvis video- och digitalkameror, mobiltelefoner och dataspel. Vi vill dock ge en villkorslös varning. Många av de ställen som handlar med elektronik är inte överdrivet ärliga, och när du kommer hem upptäcker du att du har fått något annat än det du trodde att du köpt. Det har förekommit att folk har kommit hem med en påse sten. Det finns två saker du kan göra:

Innan du köper: Ta kontakt med din researrangör så kan de rekommendera den bästa butiken för just det du söker. De butiker som researrangören samarbetar med är ärliga och berättar utan omsvep om de olika typer av garantier du kan teckna.

Efter köpet: Om du har blivit lurad, gå tillbaka till butiken. För att du skall kunna ta ärendet vidare krävs det ofta att du kontaktat butiken och försökt göra en anmälan på plats. Du skall fråga efter deras reklamationsbok "libro de reclamaciones". Kontakta även din bank direkt för att spärra ditt kort. Kontakta organisationen OMIC, som är en konsumentorganisation med uppgift att hjälpa de som blivit lurade vid köp. Om du inte kan spanska bör du ha med en dig tolk. 

Några adresser till konsumentorganisationerna: 
Oficina del consumidor Arguineguin, Mogan
Perez Galdos, S/N (kommunbyggnaden)
35120 Arguineguin
Tel: +34 928 56 85 66 
E-post: consumo@mogan.es

Oficina del consumidor San Fernando, Maspalomas
La Margarita, S/N, Centro de estancias Diuenas
35100 San Fernando, Maspalomas
Tel: +34 928 73 19 08
E-post: servsoc@terra.es

Oficina del consumidor Las Palmas de Gran Canaria
Leon y Castillo, 225
35005 Las Palmas de Gran Canaria
Tel: +34 928 23 15 66, +34 928 23 14 22
E-post: omic@laspalmasgc.es