Sol och bad

Playa del Inglés
Stranden i Playa del Inglés är den som tar emot flest besökare på hela ön, men det finns plats för alla. Från den norra änden sträcker den sig flera kilometer ner mot Maspalomas sanddyner, och den är lika attraktiv utmed hela sin längd. Här finns det mesta man kan begära av en strand, utom möjligen bra snorklingsmöjligheter. 

Utmed strandens norra del löper Playa del Inglés strandpromenad med alla dess barer och restauranger. Nere på själva stranden är det dock ont om sådant. Sötvattenduschar finns när man vill skölja av sig sanden, liksom toaletter. Stranden är ganska långgrund, men tidvis rullar stora vågor in, så små barn bör hållas under uppsikt. Det är dock oftast lugnt vid vattenbrynet. För de som helst solar och badar utan en tråd på kroppen finns en nudiststrand någon kilometer söderut. 

Arguineguin - Anfi Beach
I Arguineguin ligger stranden Anfi Beach med härligt turkosblått vatten och finkornig vit sand hitforslad från Västindien. Det är relativt långgrunt vid ebb. Populärt för de unga som vill se och synas. Här kan man också spela volleyboll. Vattensporter finns.

• Jetski, ca 40 euro för 30 minuter 
• Trampbåt, ca 10 euro för 1 timme
• Fallskärm efter båt, ca 35 euro för 8 minuter 
• Tandemflygning, ca 60 euro för 8 minuter 

Se upp för stora vågor när du badar. Flaggsystem saknas. Det är emellanåt ett kraftigt utsug vid högvatten. 

Las Palmas - Las Canteras
Många anser att den cirka fyra km långa stranden är den finaste i hela Spanien och den lokala målsättningen är att den ska bli Europas bästa. Här hittar du öns klaraste vatten. Utanför finns ett naturligt rev som är en effektiv vågbrytare vid lågvatten. De äventyrligt lagda kan då simma ut till revet och botanisera i håligheter efter muränor och bläckfiskar. Se dock upp för sjöborrar! Det är också där en del av stadens surfare håller till. 

Vid högvatten, två gånger per dag, kan det förekomma stora vågor med kraftigt utsug. Varningsflaggorna bör alltså respekteras. Det finns omklädningsmöjligheter, duschar, toaletter och ett stort utbud av restauranger och barer att välja mellan. För barnen finns en bra lekplats. Varje kväll städas stranden vars sand är gyllene och finkornig. 

I ena änden av stranden, La Cicer, rullar mycket höga vågor in. Här kan du roa dig med att studera de skickliga surfarna tillsammans med den inhemska befolkningen. Längst ner i viken, La Puntilla, finner du lä om det är blåsiga dagar. Även här håller lokalbefolkningen till.

Vill man höra de skandinaviska språken lägger man sig ungefär i mitten av stranden, nedanför hotell Colon Playa.

Inga vattensporter.

Maspalomas
Den relativt långgrunda och finkorniga, gyllene stranden är ca 6 km lång och på vissa ställen 100 m bred. Ett populärt nöje är att promenera längs med vattenbrynet för att få motion, och en jämn och fin solbränna. På en del av stranden kan du söka skydd bland sanddynerna om det blåser mycket. En annan del av stranden, mellan Playa del Inglés och fyren, är nudiststrand. En liten strandpromenad med restauranger och butiker ligger närmast fyren. Här finns det även toaletter och duschmöjligheter.

Närmast fyren är botten stenig. Eftersom det är mycket långgrunt vid lågvatten kommer en badmadrass väl till pass. Vid högvatten kan vattnet bli grumligt av sanden som rivs upp från botten. Se upp för vågorna som vid högvatten kan komma in med en väldig kraft och då orsaka ett kraftigt utsug. Titta efter Röda korsets badflaggor och respektera dem. Om det saknas flagg bör du alltid simma inåt strandkanten. Känner du att det virvlar runt fötterna bör du vara aktsam. 

• Trampbåt, ca 12 euro för 1 timme 
• Jetski, ca 35 euro för 20 minuter
• Fallskärm, ca 150 euro för 8-10 minuter 
• Kanot, ca 9 euro för 1 timme

Puerto de Mogán
Mitt i Puerto de Mogán ligger en liten fin och inbjudande sandstrand. Här är det relativt långgrunt och barnvänligt, och eftersom den lilla badviken skyddas av en pir blir vågorna sällan särskilt höga. På stranden finns solstolar och parasoller att hyra och blir du hungrig eller törstig ligger det en rad restauranger och barer utmed strandpromenaden. På stranden i Puerto de Mogán är det sol och bad som gäller. Gillar du vattensporter går det regelbundet bussar och båtar till de större stränderna på ön. Bara några minuter från Puerto de Mogán ligger till exempel Tauritostranden, där du bland annat kan välja mellan jetski, dykning och kitesurfing. Det är heller inte långt till de populära stränderna i Amadores och Puerto Rico.

Puerto Rico
I Puerto Rico finns en hästskoformad sandstrand som avslutas med två vågdämpande pirer. Stranden är barnvänlig och långgrund. Det finns även solstolar på en sandfri pir vid sidan av stranden. Längs med den lilla strandpromenaden finns ett antal lunchrestauranger.

Det är mer eller mindre klart vatten vid ebb och något grumligare, av sanden som rivs upp från botten, vid flod. Gå ut - och simma inåt, om du känner att det virvlar runt fötterna när du går i vattnet! Se upp för stora vågor när du badar. Flaggsystem saknas. Det är emellanåt ett kraftigt utsug vid högvatten. 

I hamnen i Puerto Rico finns det flera turer att göra med båt; hajfiske, sportfiske, segelfartyg, katamaran och delfinsafaris. Dessutom finns möjlighet att utöva nedanstående aktiviteter:

• Jetski, ca 40 euro för 25 minuter 
• Trampbåt, ca 10 euro för 1 timme
• Fallskärm, ca 40 euro för 10 minuter
• Tandemflygning, ca 60 euro för 10 minuter
• Bananbåt, ca 6 euro för 10 minuter
• Surfing, ca 10 euro för 1 timme
• Segling, ca 12 euro för 1 timmme
• Laser (snabbare segelbåt), ca 14 euro för 1 timme
• Liten motorbåt (gummibåt), ca 45 euro för 1 timme
• Kajak 10 euro 1 tim/1person, 2 personer, 12 euro för 1 timme

Playa Amadores
Till höger om stranden i Puerto Rico löper en promenadväg utmed havet till Playa Amadores som ligger 1,5 km bort. Det är en strand med vit grovkornig sand, hitforslad från andra delar av ön. Turkosblått vatten, men inte särskilt långgrunt. Vid högvatten blir det snabbt djupt. Längs med stranden ligger även en rad restauranger. Passa gärna på att strosa längs piren och se solnedgången!

Playa de Las Burras
Detta är den första stranden man träffar på när man kommer gående längs strandpromenaden från Playa del Inglés. Men bortsett från en liten ministrand består stranden här mest av klappersten och det är inte många som väljer att bada här. Ett litet stycke längre fram tar den egentliga stranden vid och längs med strandpromenaden kan man finna sandskulptörernas alster, med ett litet fat bredvid där man kan lägga en slant om man vill uppmuntra dem. Sanden är finkornig och ganska mörk, den blir därför mycket varm när solen ligger på. Solstolar och parasoller finns att hyra.

Strandpromenaden mellan Playa del Inglés och San Agustín är ett omtyckt joggingstråk eftersom stora delar av den ligger i skugga fram till niotiden på morgonen.

Playa de San Agustín
Den egentliga stranden i San Agustín är ett par hundra meter lång och lite stenig på sina håll. Ett mått på dess kvalitet är att den haft rätt att hissa Blue Flag i över tio år, vilket innebär att den uppfyller kraven på t.ex. vattenkvalitet, städning, service och handikappanpassning. Här kan du hyra både solstol och parasoll, för ca 7 euro per dag.

Se upp för stora vågor när du badar om flaggsystem saknas. Det är emellanåt ett kraftigt utsug vid högvatten.

Flera stränder på Gran Canaria har infört rökförbud
Detta berör i nuläget följande stränder men fler kan tillkomma; Marañuelas, The Lajilla, Patalavaca, Aquamarina, Anfi del Mar, Puerto Rico, Amadores, Playa del Cura, Playa Taurito och stranden i Mogan. Rökförbudet gäller på 75 procent av stränderna. Det innebär att det finns speciella utmärkta rökzoner med askkoppar att tillgå på varje strand. Överträdelse av dessa förbud kan leda till stora belopp i böter. Skyltar på respektive strand visar vilka områden det gäller.