Drycker

Vinodlingen på Gran Canaria är nästan lika gammal som spanjorernas närvaro på ön, d.v.s. 500-600 år. Redan på 1600-talet började man exportera vin till England, och det kanariska Malvoisir-vinet blev snart högt skattat i stora delar av Europa. När sedan phylloxeran tvingade fastlandseuropeiska vinproducenter att plantera om sina vingårdar med resistenta amerikanska rotstockar klarade sig Kanarieöarna och är idag lite av ett druvsorternas Skansen, med sorter som inte längre odlas på fastlandet. Gran Canarias geografi, som skapat flera olika klimatzoner på en liten yta, bidrar ytterligare till variationen. Idag har ön tilldelats två olika ursprungsbeteckningar: AOC Monte Lentiscal och AOC Gran Canaria. De inhemska vinerna kan vara svåra att finna i butikerna, men vingårdarna välkomnar besökare för provsmakning och köp. Läs mer under utflykter och aktiviteter.

Om du inte får tag på öns eget vin finns det oftast många goda spanska sorter att välja mellan. 

Cava
Spanskt mousserande vin heter cava och konkurrerar väl i både smak och kvalitet med den franska champagnen, fast till halva priset, eller lägre. De mest kända vinhusen är Freixenet och Codorniu. 

Sangria
En dryck som framför andra förknippas med Spanien är den populära sangrian. Den är baserad på vin, framför allt rödvin, frukt och ibland lite konjak. Serveras oftast i karaff och kan vara härligt läskande utan att vara alltför alkoholstark.

Öl
Tropical och Dorada är bland med de mest kända ölsorterna på Kanarieöarna. Tropical produceras på Gran Canaria och Dorada på Teneriffa. Även andra spanska ölsorter, som till exempel Cristal, finns nästan överallt. Dessutom hittar du Carlsberg, Tuborg och Heineken i många barer och butiker.

Spanskt kaffe
Kaffe är mycket populärt i Spanien. Det spanska kaffet är starkt och vill du beställa det som mest liknar svenskt kaffe ber du om café melitta eller café filtro. En café solo är en liten kopp espresso, och en café con leche är en stor kopp med lika delar starkt kaffe och varm mjölk, som framför allt dricks till frukost. 

Ron Miel
Ett slags honungsrom, som är en typiskt kanarisk dryck som ofta serveras som avslutning på en måltid.